Сравни:

Тук ще намерите полезна информация за климатиците!

 

Какви са новите изисквания за енергийна ефективност?

От първи януари 2013 г. в сила влезе правилник (ЕС) № 206/2012 допълващ клаузите на ErP (Energy related Products) директива 2009/125 (ЕС) за домашни климатизатори с охладителна мощност до 12 kW.( (или отоплителна, ако продуктът няма функция за охлаждане) и разхлаждащи вентилатори с входна електрическа мощност на вентилатора й 125 W. С настоящото се учредяват значителен брой нормативни актове, третиращи енергопотреблението и щадящия околната среда дизайн на продуктите.

До този момент системите за климатизация се оценяваха на базата на коефициентите COP и EER. Досега тези стойности бяха определени въз основа на една единствена точка на работа. В резултат, производителите избраха най-добрия вариант от възможните, за да направят оптимални. своите устройства единствено спрямо тази точка и по този начин за цялостното представяне на продукта успяха да достигнат клас на ефективност, който, с оглед на техническите характеристики на продукта, може да не бъде оправдан.

Въз основа на преструктурирането на измервателните точки и пресмятането на SEER и SCOP (“S” - “Seasonal” - сезонна), това ще доведе до промени в класификацията на класовете за ефективност на климатичните системи, които ще се продават без технически изменения Така в бъдеще ще важат нови класове за енергийна ефективност, като най-високият, използван досега, клас А, ще се разшири до А+, А++ и А+++. Ако новите изисквания за енергийна ефективност не бъдат покрити от даден продукт, той ще бъде забранен за внос в Европейския съюз.

Необходим ли ми е климатик?

Климатикът не е лукс, това е начин да се спасим от жегата навън. Освен това можем да използваме климатика  и за отопление. Избирайки този вид на отопление, за всеки изразходван киловатчас - получаваме три пъти по-голяма мощност (в зависимост от COP на съответния модел). В сравнение с друг вид алтернативно отопление, един маслен радиатор или вентилаторна печка изразходват по 2 (два)  киловата за час и обикновено са недостатъчни за получаване на комфортна топлина.

Как да избера климатик?

Днешните климатици имат следните възможности:

 • Охлаждане и нагряване са основни функции на всеки климатик.
 • Венитилация - режим, при които работи само вентилаторът на вътрешното тяло на климатика, без да е включен компресорът. Използва се за циркулация на въздуха. Например през зимата, когато загрят от радиаторите въздух се издига, а ниско на пода е студено и е необходимо да се изравни температурата.
 • Автоматичен режим на климатика се използва, за да поддържа предварително зададена температура.
 • Изсушаване на въздуха в стаята. Влагата от топлия въздух, попадайки върху студения радиатор на вътрешното тяло, се кондензира и се отвежда през дренажната тръба.
 • Йонизация. Навярно малко хора са запознати с полезното действие на йонизацията и пренебрегват тази "екстра" при климатиците. Може доста да се говори за йонизирането, но на кратко чрез него се постига освежаване на въздуха, намаляване на праха, подобряват се рефлексите и се увеличава способността за концентрация на вниманието.

 

Какви видове климатици има?

Климатиците се делят на няколко основни вида според начина на монтаж: прозоречен, високостенен, касетъчен, подов, таванно-подов, колонен и преносим (мобилен климатик). Сплит система е климатикът, при който външният и вътрешният агрегат са в отделни тела. Мулти сплит система е едно външно тяло с две и повече вътрешни.
Според начина на управление на компресора се делят на конвенционални и инверторни.

Прозоречен климатик

-  при този тип климатици, не се изисква специфичен монтаж тъй като целият агрегат е в едно тяло и е необходимо единствено укрепване и включването му в контакта. Недостатък на тези климатици е по-високото шумово ниво.

Климатици сплит система за високостенен монтаж

- Split (разделен) - самото наименование показва, че външният и вътрешният агрегат са отделени. Те се свързват помежду си чрез изолирани медни тръби и комуникационен кабел.

Подови и таванно-подови климатици

- Също наименованието указва начина на монтаж на климатика. Вътрешното тяло обикновено се монтира ниско под прозорец или укрепено плътно до тавана на помещението.

Касетъчен климатик

- Подходящи са за магазини и заведения; остават скрити в окачения таван, като повечето модели са снабдени с дренажна помпа, която да изпомпва конденза, образуващ се при охлаждане на помещението, до подходящо място.

Колонен тип климатици

- Предназначени да охлаждат и отопляват сравнително големи помещения. Повечето от моделите са предназначени за трифазно захранване.

Канален тип климатици

- Също с много големи мощности, като охлаждането и отоплението се осъществяват чрез въздуховоди.

Мобилни климатици

- Предназначени за работа в малки помещения, като основен недостатък е необходимостта от въздуховод, който да отвежда горещия въздух навън от агрегата.

Каква марка климатик да избера? 

Марките, наложили се на пазара са Daikin, Mitsubishi, General, Fujitsu, Midea, Haier, Samsung, Sang, Elite, Panasonic, Sharp, Okai, Toshiba. Каквато и марка да изберете, съветът ни е да се насочите към специализирана фирма за продажба и монтаж на климатици. Не се подвеждайте по промоционалните предложения. Обикновено това са модели, които са спряни от производство. На тяхно място са се появили нови модели със значително по-добри характеристики, които във времето биха Ви спестили по-високата си цена с по-ниска консумация на електроенергия. В специализираните магазини, специалистите ще Ви предложат изпитани във времето марки и модели и не на последно място по-качествен монтаж, сервиз и поддръжка.

Скъп или евтин климатик да избера?

Все пак климатикът е уред, който ще работи с години и от него зависят много неща. Затова преди да си поръчате климатик, Вие трябва сами да си отговорите на няколко въпроса. Първият е:  Колко време смятате да употребявате този уред? Ако смятате да ползвате  климатика над 4 години, ще трябва да изберете скъп и качествен уред, защото евтиният едва ли ще издържи без ремонт повече от две години. Когато опре до ремонт обаче, може да се окаже, че ще е по-изгодно да се купи нов, отколкото да се поправя стария. Вторият, също много важен момент, е бъдещите Ви  сметки за електроенергия. За всеки е ясно, че евтините климатици изразходват много ток. Сметките набъбват с времето на стареене на уреда от нисък клас. Това не се случва с високотехнологичните инверторни и хиперинверторни климатици. Те икономисват ток и сметките са поносими дори и в най-студената зима. Стигнахме и до въпрос номер три: В какви климатични условия ще се ползва климатика? Евтиният климатик ще замръзне още при първото падане на температурите под нулата и ще стане неефективен при високите летни температури.  Евтиното излиза по-скъпо в общия случай. Съветът ни е да инвестирате в по-скъп климатик от клас А, защото този клас климатици изразходват по-малко количество ел. енергия и на практика възвръщат вложените пари. При изработката на по-евтините климатици водещо е било постигането на ниска себестойност, което се постига с компромис в качеството на вложените материали. От тук и проблемите и дефектите, които дават са по-големи, което показва и практиката. Добри модели за лятото за малки помещения може да намерите между 700 и 1100 лева. Наистина добрите климатици започват от 1200 лева. Не забравяйте и монтажа.

Защо да си купите климатик от специализирана фирма за климатици?

Когато настъпи моментът да се купува климатик, Вие искате да получите надеждна техника на изгодна цена. Това е възможно само ако се насочите към фирма, доказала позициите си в продажбата и поддръжката на климатична техника. Защото климатикът е машина, която е чувствителна и има нужда от специалисти, които да я монтират и поддържат. 85% от неизправностите по климатичната инсталация възникват заради некачествен монтаж. При монтажа е необходимо да се спазват точно техническите изисквания, определени от производителя. Повреди, възникнали поради грешки в монтажа, не подлежат на гаранционно обслужване и Вие ще трябва платите ремонта. Ако климатикът се купи от специализирана фирма с традиции и отговорен подход към клиентите си, тези проблеми няма да съществуват. Квалифицирани служители ще монтират климатика Ви по всички правила и изисквания, а след това ще получите качествено обслужване и профилактика. Това ще гарантира дълга и безаварийна работа на Вашия климатик. ОМЕГА КЛИМА изпълнява напълно всички изисквания и ще Ви предложи всичко това без оскъпяване. Ние работим със сертифицирани специалисти и не правим компромис в качеството на вложените материали.

Какво е КПД на климатика?

КПД е коефициент на полезно действие и е свързан с обема въздух, който се обработва през климатика за единица време. Колкото по-висок е КПД, толкова по-качествен е климатикът.

Какво е COP?

Съкращението СОР (Coefficient Of Performance) означава коефициент на трансформация. Показва какво количество енергия е консумирано и колко е отдадено. Това е показател, широко използван в сферата на климатичните системи за улеснение на търговците и потребителите при предлагането и избора на подходящия климатик. Когато става въпрос за климатици, този коефициент се отнася само за времето, когато климатикът работи в режим на отопление. Стойностите СОР са изчислени при фиксирани условия, които рядко се случват в реалния живот на климатика. Реално климатикът е подложен на непрекъснато променящи се външна и вътрешна температура, влага, различни по степен загуби на топлина в помещенията. В условията на лабораторни изпитания условията са едни, а навън, в реална обстановка, са съвсем други. Така може да се окаже, че климатик, който е по-добър при изпитанията в лаборатория, е с по-лоши показатели при работа в реални условия. Тези факти са известни на специалистите, така че всеки би постъпил разумно, ако поиска съвет от консултантите на фирмата, от която е решил да си купи климатик. Тези хора имат достатъчно опит, придобит в практиката, за да могат да Ви дадат адекватен съвет. Коефициентът СОР е много важен по отношение на бъдещите Ви сметки за ток. По време на избиране на климатик, трябва да търсите модели, с коефициент над 3, защото колкото по-висок е този коефициент, толкова по-ниска ще е сметката Ви за електроенергия.

Какво е EER?

Коефициенът ЕЕR e съкращение на Energy Efficiency Ratio (Коефициент на енергийна ефективност) – това е показател за ефективността на климатика в режим охлаждане. Коефициентът EER се изчислява по следната стандартна формула:

EER = отдавана мощност / консумирана мощност  

Резултатът, получен след прилагане на формулата, ще Ви покаже какъв ще е коефициентът на енергийна ефективност на климатика. Така ще разберете кой е най-добрият климатик за Вашите конкретни нужди.

Какво е BTU?

BTU са Британски Топлинни Единици (BTU).
Това е количеството топлина, необходимо за да се повиши температурата в един pound (0.45 kg) вода с един градус по Фаренхайт (0.56 градуса Целзий). 1 BTU = 1.055 джаула. Съотношението на BTU към W e 3.41/1, т.е. 3.41 BTU = 1 W. Например климатична система с мощност на охлаждане 12 000 BTU отдава 3 520 W студ. EER
(energy efficiency rating – коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението на отдадената мощност във W спрямо консумираната
електрическа мощност във W (ват) в режим на охлаждане.
Например, ако климатична инсталация отдава 3520 W студ, а консумира 920 W ел. енергия, има EER=3.826.
Аналогичен е коефициентът COP - коефициент на енергийна ефективност при отопление.
Колкото EER и COP са по-високи, толкова един климатик е по-икономичен!  Добре е климатикът, който избирате, да бъде с до 20-30% толеранс на възможностите му за оптимално охлаждане на съответното помещение, защото по този начин той се натоварва по-малко и следователно животът на компресора му се увеличава. От съществено значение за избора Ви е изложението на помещението, външните стени, наличието или липсата на изолация. Това са параметри, които е полезно да съобщите на нашите специалисти. Винаги имайте предвид, че спецификациите, които са дадени от почти всички производители, са малко занижени от реалните.

Как се определя клас на енергийна ефективност?

Определянето на енергийната ефективност на климатиците е на база на коефициентите EER и COP. В Европа нормите за клас за енергийна ефективност са определени от Европейската комисия и те са както за Сплит, така и за Мултисплит системите климатици с мощност до 12kW. Класовете са представени в следната таблица:

 

Клас на енергийна ефективност

Отопление

Охлаждане

A

COP>3.60

EER>3.20

B

3.60 > COP > 3.40

3.20 > EER > 3.00

C

3.40 > COP > 3.20

3.00 > EER > 2.80

D

3.20 > COP > 3.00

2.80 > EER > 2.60

E

2.80 > COP > 2.60

2.60 > EER > 2.40

F

2.60 > COP > 2.40

2.40 > EER > 2.20

G

COP < 2.40

EER < 2.20

Описаните критерии са измерени при стандартни условия.Тези условия обаче не винаги отговарят на реалните, в които работят климатиците. В реални условия параметрите на техниката може да са доста различни, в зависимост от следните предпоставки:

 • Съобразена ли е мощността на климатика с размерите и особеностите, свързани с топлоизолацията, на климатизираното помещение.
 • Спазени ли са нормите за оптимално количество фреон в климатика, които са поставени като условие за ефективна работа от производителя на уреда.
 • Топлообменниците на климатика почистени ли са от прах и други замърсители.
 • Има ли проблеми при преноса на течности – запушен капилярен възел.

Факторът, който има най-голямо значение за качеството на съответния модел климатик, е неговият клас на енергийна ефективност.

В какво се изразява поддръжката на климатика?

Поддръжката на климатика от клиента се изразява в почистване на филтрите веднъж месечно. Филтрите при сравнително постоянна работа на повечето климатици се сменят веднъж на 3-4 месеца, при условие, че не е много прашно и не се пуши. Редовната смяна на филтри помага и за намаляване на риска от болести, причинени от климатика. Различните фирми предлагат различни филтри. Някои например са много финни и антиалергични, други пък са по-скъпи - карбонни за еднократна употреба.

В какви температурни граници работят климатиците?

През зимния сезон инверторните климатици от висок клас са ефективни при отрицателни температури до – 20°C, като средната стойност за повечето видове климатици на българския пазар варира между – 10°C и – 15°C. През лятото климатикът Ви може да работи ефективно до +45°C . Тези стойности са реални при правилна експлоатация на Вашата машина. Климатиците са изключително подходящи за нашите географски ширини.

Кой климатик е подходящ за моето жилище?

Изборът на подходящия климатик се определя според площта на помещението (има се предвид кубатурата при 2,6 метра височина за стандартно строителство). Другите фактори, които трябва да се отчетат, са нивото на топлоизолация, видът на дограмата, общ размер на остъклена част спрямо площта на помещението, тип на строителство (тухла, бетон, панел и т.н.) и прочие. Ако не можете сами да прецените климатик с каква мощност би трябвало да купите, консултантите на фирмата за климатици, която сте предпочели, ще Ви помогнат. Пригодността на климатика за нуждите на помещението, в което ще се ползва, може да се изчисли по една проста формула, която отразява всички фактори, които оказват влияние. Тя действа в случаите, когато сградата е построена по всички изисквания на стандартите за строителство. Имайте предвид, че в България в повечето случаи, строителството не отговаря на тези изисквания. Затова формулата не е показател за абсолютно всички помещения, а само за стандартизираните. Формула за изчисление:

За охлаждане:

Необходима отдавана мощност (kW) = (обем на помещението * 50) / 1000

* При охлаждане на помещение са нужни 50 вата мощност за ефективното охлаждане на един кубичен метър.

За отопление:

Необходима отдавана мощност (kW) = (обем на помещението * 70) / 1000

* При отопление на помещение са нужни 70 вата мощност за ефективното отопляване на един кубичен метър.

Пример (отопление):

За помещение 30 м2 при стандартна височина 2,6 метра

Обем на помещението = 2,6 * 30 = 78 м3

(78 * 70) / 1000 = 5,46 kW отдавана мощност Ви е нужна за ефективното отопляване на помещението

Пример (охлаждане):

За помещение 20 м2 при стандартна височина 2,6 метра

Обем на помещението = 2,6 * 20 = 52 м3

(52 * 50) / 1000 = 2,6 kW отдавана мощност Ви е нужна за ефективното охлаждане на помещението

Защо е необходимо да се прави профилактика на климатика?

Профилактиката на Вашия климатик е основна част от неговата поддръжка, ако желаете да го използвате ефективно дълги години. Ежемесечната профилактика всеки може да прави сам и това е сваляне и почистване на филтрите от натрупана прах. Ежегодната профилактика е в компетенцията на професионалисти, които проверяват работата на цялата климатична система, измерват нивата на фреона и флуида, почистват тялото на климатика и поправят дребни неизправности. Това удължава живота на климатика и предотвратява сериозни повреди и скъпи ремонти. Освен това се подобрява работата на климатика, премахва се излъчването на неприятни миризми и се намалява разходът на енергия.

Има няколко важни правила, които трябва да спазваме, ако искате да се възползвате максимално от качествената работа на Вашия климатик.

 • Поддържане чистотата на топлообменниците
 • Почистване на въздушните филтри на климатика
 • Редовно почистване на вентилатора на климатика
 • Поддържане на оптимално количество на фреона според конкретния модел климатик

 Задължителна ли е профилактиката? Отпада ли гаранцията?

За да работи добре един климатик, той подлежи на редовна профилактика. Така уредът работи безаварийно и се употребява ефективно много години. Периодичната профилактика е задължителен елемент от гаранционните условия, при които сте закупили климатика. Всяка фирма за климатици може да поставя свои условия за експлоатация и профилактика, за да осигури дълъг живот на уредите, които продава. Ако пропуснете да направите задължителната годишна профилактика на климатика си, има вероятност да загубите и безплатното гаранционно обслужване за последващия период, особено ако това изрично е упоменато в договора.  

Защо е необходимо да се почистват филтрите на климатика?

Климатиците имат по няколко вградени филтъра, чиято цел е да прочистват въздуха от бактерии, акари, прах, власинки и други замърсители, които се съдържат в помещението. При редовно почистване на филтрите, се предпазва здравето на хората, обитаващи помещенията, а също и здравето на климатика, който също страда при натрупване на замърсители и може да се повреди. Освен това, след почистването въздухът става осезаемо по-свеж.

Противопраховите филтри се почистват през две седмици и това може да прави всеки сам. Те се свалят и се измиват, като това осигурява по-свеж въздух в помещението и по-дълъг живот на климатика. Освен тези филтри, които са лесно достъпни и всеки може да ги почисти сам, има и други, чието почистване трябва да се прави от специалист, за да не се повредят или изцяло да се унищожат, поради намесата на неквалифицирани лица. Те се почистват по-рядко, като основни индикации за нуждата от почистване са по-неефективна работа на климатика и лоша миризма, която се отделя при неговата работа.

Каква е разликата между конвенционалните и инверторните климатици?

Конвенционалните климатици консумират повече електроенергия, заради принципа си на работа. Тези климатици се опитват да поддържат определена температура чрез датчици – когато температурата в помещението падне под зададената, техните компресори се вкючват и работят, докато датчикът отчете, че са достигнати нужните градуси. Тогава компресорът се изключва, за да се включи отново при следващото падане на температурата. Така компресорът хаби много електроенергия при своето постоянно включване и изключване и заради непрекъснатото започване на затоплянето на въздуха отново. Този принцип на работа прави конвенционалните климатици неизгодни от енергийна гледна точка и не само – тези климатици имат по-кратък живот, тъй като по-бързо се амортизират.

Инверторните климатици поддържат плавно температурата на въздуха, като не се изключват, при достигане на зададените градуси, а просто стоят в режим на готовност и при най-малкото колебание на температурата на въздуха, отново започват да работят, така не допускат резки температурни спадове в помещенията. По този начин на работа те използват много малко електроенергия, а в същото време осигуряват равномерна температура в помещенията. Голямо предимство е и ниското ниво на шум, което е много важно за спални помещения. Когато в помещението има инверторен климатик, той работи безшумно, много бързо достига желаната температура и хората се чувстват по-комфортно, защото при него няма вибрации и резки звуци, както при конвенционалните климатици. Компресорът на инверторния климатик работи с ниски нива на енергия, като поддържа температурата постоянно в желаните граници. Докато конвенционалният климатик се изключва при достигане на температурата и когато тя падне, се стартира отново, с придружаващия това действие рязък шум, то инверторният изобщо не се изключва, а само работи на ниски обороти, като поддържа една и съща температура леко, безшумно и надежно. Този принцип на работа ползва минимално количество електроенергия, което е много ползотворно за Вашите сметки за електроенергия. Така инвестицията в инверторен климатик се възвръща многократно във времето.  

Колко ток ще харчи през зимата климатикът ми?

Разходът на електроенергия, който ще прави климатикът през зимата, се определя от няколко основни фактора. Прочетете следващите редове, за да разберете кои са тези фактори и да откриете най-подходящият за Вашите нужди климатик:

 • Обемът на помещението – според него се определя модела на климатика, който трябва да може да се справи с лекота с работата, за която е предвиден. Ако климатикът не е подходящ за конкретното помещение, той ще работи на пълни обороти и пак няма да успее да постигне желаната температура. .
 • Мощността на климатика – ако закупите климатик с по-ниска от необходимото мощност, той ще работи непрекъснато, за да може да поддържа необходимата температура, при което много ще се затруднява и ще хаби много енергия. Затова, ако се затруднявате да определите необходимата мощност на климатика, съобразно Вашето помещение, специалистите от фирмата за климатици ще Ви дадат компетентен съвет.
 • Топлозагуба – преценява се каква топлина губи помещението през стените и прозорците си. Наличието на топлоизолация, както и на дограма с високи топлоизолиращи свойства значително намалява изискванията към мощността на климатика. Значение има и изложението на помещението – дали е южно или северно, което също дава отражение, като се обръща внимание колко външни стени има, дали е последен или първи етаж, или е вътрешен апартамент.
 • Модел климатик – по-икономичните климатици по начало са по-скъпи, заради вложената електроника на много високо ниво.
 • Поддръжка – климатик, на който се прави редовна профилактика и е винаги с почистени филтри, работи много по-икономично и ефективно.
 • Външни температури – естествено е климатикът да има определен температурен диапазон за ефективна работа. Без значение дали е лято или зима, ако се получат крайности във външната температура, например под -10 или над +35, естествено е климатикът да се затруднява и да използва повече електроенергия, за да постигне желаните температури. В случая, не би трябвало да се дават невъзможни за изпълнение задачи на уреда, а да се преценява колко градуса да му поставим като цел, за да не работи непрекъснато в усилията си да постигне примернпо 30 градуса в помещението, при положение, че навън е минус 20.

Какво е сплит система?

Климатиците, които са от широко известната сплит система са най-често срещаните уреди, които се употребяват в домове и офиси. Тези климатици имат едно външно и едно вътрешно тяло. Двете тела осъществяват своята съвместна работа посредством няколо тръби – една мека, гъвкава тръба, която отвежда кондензираната влага, и две медни, по които се движи фреонът. Има и електрически кабел, без който всичко останало няма как да работи. Удобното на тези системи е, че основният шум, който се произвежда от компресора, е изведен извън помещението. За да има максимален комфорт, без излишен шум и вибрации, е много важно как ще бъде монтиран климатикът от специалистите. Климатиците сплит система имат мощност между 2 и 7 киловата и може да се употребяват в помещения между 10 и 70 квадрата. Вътрешните тела на тези климатици са снабдени с пречистващи въздуха филтри, като съобразно марката и цената имат множество допълнителни екстри.

Какво е мулти сплит система?

Климатиците мулти сплит система, имат едно външно тяло и две или повече вътрешни. Броят на вътрешните тела може да е между 2 и 8 (за стандартните модели). Вътрешните тела на климатика може да не са еднакви, а да отговарят на нуждите на съответното помещение. Може да се поставят вътрешни тела от различни типове (стенен, подов, канален или касетъчен), според изискванията на помещенията. Същото се отнася и за мощността, която се разпределя според нуждите на всяко помещение. 

В съвременното строителство има изискване да не се поставят външни тела на климатици по фасадите на сградите. Затова мулти сплит системите са много добро решение. Все пак, този тип климатици имат и един недостатък – при повреда на външното тяло, цялата система спира да работи, което доста затруднява потребителите. Въпреки тази вероятност, този тип климатици се предпочита за хотели и офис сгради.

Кои са най-добрите климатици?

Най-добрите климатици идват от Япония. Те са от много висок енергиен клас и с изключителни технически спецификации. Естествено, тези климатици са и най-скъпи, съобразно качеството си. Японската компания Daikin вече си е изградила имиджа на производител на най-добрите климатични системи и нейните климатици се водят за елитен клас в бранша. Сред най-добрите в света се нареждат и климатиците на компанията Mitsubishi. Тези модели са скъпи, но ефикасни. Високите цени са в следствие от употребата на най-качествените материали и модерни технологии при изработката на изделията. С подобен климатик, сметките за ток са много ниски, което пък възвръща бързо инвестираните в безупречната техника средства.

Кой е най-икономичния климатик?

На първо място по икономичност са хиперинверторните климатици (най-висок клас инвертори), които се характеризират с много висока икономичност при работа. На второ място са инверторните, след това са конвенционалните климатици. Хиперинверторните климатици са произведени по съвременна технология и значително превъзхождат качествата на инверторите. Те имат екстри, недостижими за останалите климатици, като например да охлаждат помещението дори в случаи, когато външните температури са отрицателни. Това е много ценно за области с целогодишни ниски температури. Използват се за складови или сървърни помещения, както и за обекти, в които има специални изисквания за температурния режим.

Какви са нивата на шум на климатика? С какво са сравними?

Нивата на шум, които излъчват различните модели климатици варират много. Голямо значение има дали са инверторни или конвенционални, а също и от качеството, марката и технологията на изработка. Най-добрите климатици имат нива на шум, които не се долавят от човешкото ухо по време на работа. Ясно е, че колкото е по-голям един климатик, толкова повече шум произвежда. Вътрешните тела издават звук в рамките на 20-33 децибела, а външните тела вдигат шум между 43 и 56 децибела. Нивото на шум, произвеждано от вътрешните тела на най-качествените модели едва се долавя от човешкото ухо. Шумът се увеличава при различни фактори и това е един от признаците, че е дошло време за почистване и профилактика.

С какво е по-добър инверторът от конвеционалния климатик?

Ами всичко е много просто, за целта можем да направим сравнение, между лекия автомобил с карбуратор и с инжекцион. Карбураторът далеч няма прецизността и плавната работа на инжекциона. Няма го и прецизният контрол на работата му, в сравнение с новите технологии предложени от борд компютрите. При климатиците всичко е аналогично. Старите ON/OFF машини изпълняват задачата си да охлаждат и отопляват, но меко казано несръчно. При зададена температура за комфорт примерно 23°С, в режим на отопление те работят докато  достигнат   25°С. След което, изключват и повторното им включване е едва при стайна температура 20-21°С. През това време на "почивка", ние осезаемо усещаме тази температурна разлика (ту топло, ту студено).

Да разгледаме инверорите! Благодарение на многото сензори и електроника + IPM (Inverter power module), компресорът на климатика получава точното напрежение и честота, нужни за перфектния комфорт в помещението. Когато температурният контрол е в много прецизни градуси и е необходимо зададената температура само да се поддържа, тогава съответно и подаваното напрежение към компресора е по-ниско. Така ефективността на този тип климатици е в пъти по-голяма в сравнение с обикновените машини. Ето защо всички инверторни климатици постигат икономия на електроенергия с поне 30-35%. Оптималният контрол на работата на компресора елиминира прекалената консумация на електричество и предоставя необходимите Ви комфорт и уют в помещението.

Къде да монтирам климатика?

Правилният подбор на мощността на климатика е от съществено значение за температурния комфорт, който искаме да постигнем в помещението. Но само това не е достатъчно. За да бъде ефективен даден климатик, е необходимо и правилно да се разположат телата на системата. Първо и най-важно условие е да се спазват всички предписания на производителя. Избора на добро място за монтажа трябва да се съобрази с допустимите минимални разстояния от стените и тавана в помещението. Трябва да е спазена максимално допустимата дължина на тръбния път и денивелацията между двете тела, според инструкцията на производителя. Трябва да се избере подходящо място с цел струята въздух от вътрешното тяло да не бъде възпрепятствана от мебели и други предмети. Не инсталирайте вътрешното тяло на климатика, ако под него има голяма секция или друго препядствие! Мястото трябва  да е достъпно за лесно почистване на филтрите. При монтажа на климатика изборът на място трябва да се съобрази и с лесното и безпрепятствено отвеждане да конденза. Външното тяло трябва да е на проветриво и достижимо място.

Монтаж на климатик

Знаете ли, че климатикът не е уред, който можем да поставим сами! Климатикът не е техника, която да включим в контакта и тя да заработи.
Изключение прави прозоречния климатик. За него единствено му трябва свободно място. Сплит системата има специфичен монтаж и поддръжка. Най-важното условие за работа на климатика е професионалният монтаж, правилният му подбор и своевременното техническо обслужване.
Практиката ни показва, че повечето от дефектите при климатиците са в следствие на липса на квалификация на монтажната група и неправилен монтаж. Неправилният подбор също може да се окаже проблем както за Вас, така и за работата на климатика. Много от проблемите по изграждането на микроклимата във Вашият дом могат да бъдат решени предварително, ако се обърнете към добра фирма за продажба и монтаж на климатична техника. В търсене на най-ниска цена за монтаж със сигурност започват главоболията с Вашия климатик веднага след монтирането му, тъй като нещо е спестено, а и качеството на вложените материали ще е ниско.

 Преди да решите, че Вашия климатик не работи, се уверете дали задавате нужните настройки на самия климатик.

 • Дали климатикът е включен в контакта.
 • Дали предпазителите в електрическото табло са изправни.
 • На какъв режим работи Вашия климатик (охлаждане или отопление).
 • Дали филтрите на климатика не са замърсени с прах.
 • В режим на отопление, вътрешното тяло започва да духа едва няколко минути по-късно!

Ако всички от изброените фактори са проверени, тогава потърсете сервиз за Вашия климатик! Сервизирането на климатика, не е лесна задача. Никога не започвайте ремонт сами, тъй като има опасност от нараняване, токов удар, изгаряне, пожар и др.
Специализираните сервизи  за климатици имат обучени техници, които ще решат проблема Ви в максимално кратки срокове, без рискове за Вас и Вашето здраве.
Климатичната инсталация е сложно действаща машина, чиято работа е зависима от на пръв поглед най-незначителните елементи на системата.

Въпроси, свързани с експлоатацията на климатиците.

 • Климатикът не охлажда или не отоплява добре? - Проверете и почистете филтрите му. Вследствие на непочистени филтри КПД-то на климатика значително намалява.
 •  Не се включва на отопление? - В режим на отопление вътрешният вентилатор започва да духа, едва когато изпарителят е затоплен достатъчно. След включването на отопление е възможно да минат 5-8мин., за да заработи.
 • Не приема команди от дистанционното управление? - Сменете батериите на дистанционното.
 • В режим на отопление понякога климатикът "пъшка". - Това се случва, когато климатикът обезскрежава външното тяло.
 •   Неприятна миризма от вътрешно тяло? - След няколко години работа, вследствие на натрупвания с прах и влага се усеща неприятна миризма. Сигурен признак, че е необходима профилактика.
 •  Изтича вода от вътрешното тяло? - Запушена кондензна тръба или неправилен монтаж.
 • Климатикът ми се самоизключва? - Проверете дали погрешка не е настроен таймерът за изключване.