Сравни:


Daikin Industries, Ltd. е основана от Акира Ямада през 1924г. в Осака, Япония. Основана е като химическа корпорация, фокусирана върху климатични системи. От тогава диверсифицира производството си, с което заема и главна позиция в химическата промишленост, работеща с флор.
През ноември 2006г. Daikin закупува OYL Industries. С това Daikin става вторият по големина производител на отоплителни, вентилационни и климатични тела след корпорацията Carrier. Dakin съразработва хладилния агент R-410A заедно с Carrier и е иноватор на пазара за климатични сплит системи. Освен това Daikin създават VRF системите за климатизация – Variable Refrigerating Flow (англ.) от Daikin. Технологията е представена като система за ефективно намаляване до минимум на загубите, които се срещат при конвенционалните системи за отопление, вентилация и климатизация. VRF осигурява устойчиви енергийни ползи при използването й. Енергийно ефективна, лесна за конструиране, монтиране и поддръжка, на днешния пазар VRF системата е с най-ниска цена в дългосрочен план за целия живот на климатика.
През 2008г. Daikin закупува дял в размер на 75% от All World Machinery Supply с централа в Harvard, Illinois. В следствие Daikin разработва хибридна хидравлична система, използвайки технология от тяхното климатично подразделение. Стоейки  пред  необходимостта от световен мащаб от намаление на емисиите на въглероден диоксид и сериозните енергийни проблеми , този продукт цели да се намали консумацията на енергия в производствения сектор.
През Януари 2011г., Daikin обявява намеренията си да закупи Goodman Global за около 4 билиона щатски долара. Но поради последвалите земетресение и цунами през същата година, плановете за сделката са отменени.
През август 2012 Daikin се съгласява да придобие Goodman Global от фирмата инвеститор Hellman & Friedman с централа в Сан Франциско за сумата от 3,5 билиона долара. Придобиването ще разшири позициите на Daikin в Съединените щати и ще направи компанията най-големия производител в световен мащаб на отоплителни, вентлационни и климатични системи.

 

 Основател на първата фирма Mitsubshi е млад мъж на име Yataro Iwasaki, който започва да се занимава с куриерска (превозваческа) дейност през далечната 1870г. Мъжът е от остров Шикоку, където по това време властва кланът Тоска. Ятаро работи за клана и се отличава с управлението на търговските операции в Осака. През 1870г. основава своя фирма за превози - Tsukumo Shokai, с три парахода, взети под наем от клана. Това слага началото на Mitsubishi.
През 1872г. името в променено на Mitsukawa Shokai, а през 1874г. – на Mitsubishi Shokai. Ятаро избира емблема за компанията, която да обединява трите кленови листа от герба на Тоска и трите скупчени диаманта от герба на неговото семейство. Тази емблема е и в основата на името  Mitsubishi, което означава „три диаманта“.  
В следващите години фирмата се разраства – флотата й достига 30 кораба, и в допълнение към морския бизнес Mitsubishi навлиза в други сектори на индустрията, първите от които са въгледобивната промишленост през 1881г., закупувайки мината Такашима, и корабостроенето през 1884г. с наемането на държавната корабостроителница Нагасаки.
Развитието на компанията продължава и през следващите години, като се откриват направления в сферата на металодобивната, въгледобивната, корабостроителната промишленост, в проектантската и банкерската дейност, търговията и недвижимите имоти.
Mitsubishi се превръща е много голяма семейна компания с над 70 подразделения. За да бъдат координирани операциите на разрастващото се семейство от компании, през 1937г. се слага началото на Mitsubishi Kyogikai – „Среща на висшето ръководство“. Въпреки че този комитет има важна функция, истинският обединител на компаниите са трите основни принципа на бизнеса – корпоративна отговорност към обществото, цялостност и честност, международно разбирателство чрез търговия.
Mitsubishi е раздробена след Втората световна война, когато е наложена следвоенната политика на децентрализиране на икономическата сила. Това слага началото на съществуването на множество независими компании, много от които все още използват името „Mitsubishi“  и емблемата с „три диаманта“, например Mitsubishi Bank, Mitsubishi Motors и на последно, но не по значение място -  Mitsubishi Electric.

Mitsubishi Electric Corporation
 Машините  за производство на електрическо оборудване за кораби на  корабостроителната компания - Mitsubishi Heavy Industry, са разделени през 1921г. и така се слага началото на Mitsubishi Electric Corporation. В последствие Mitsubishi Electric става световен лидер в разработването, производството и продажбата на електронно и електрическо оборудване, използвано за обработка на информация и комуникация, в космически разработки, сателитна комуникация, електроника за потребителя, индустриална технология, енергетика, транспорт и строително оборудване. Днес Mitsubishi Electric има центрове в над 110 точки от цял свят.Корпорация Panasonic е основана през 1918г. в Осака, Япония от Konosuke Matsushita и се е разрастнала от само 3 работника до 290 000 души в световен мащаб. Стандартите на Panasonic  са все още силно застъпени във философията на основателя на компанията Konosuke Matsushita. През 1918г. той започва като изобретява двойна фасунга. С голяма значимост и същевременно елегантна опростеност, иновацията на Konosuke Matsushita води до една от днешните най-големи компании за електроника. Изграждайки Panasonic Corporation – първоначално Matsushita Electric Industrial Co. Ltd., той никога не губи представа за важността да поставя обществените нужди и тези на клиентите си на първо място. Дейностите на корпорацията по цял свят са водени от определени ключови цели. Една от най-важните от тях е набелязана още през 1929г. от основателя и днес е също така актуална, както и тогава: „Осъзнавайки отговорността си като индустриалци, чрез бизнес практики ще отдадем себе си на прогреса и развитието на обществото и благополучието на народа, оттам и на повишаването качеството на живот по цял свят.“
Panasonic оперира в Европа от 1962г., когато открива първия си офис в Хамбург, Германия. Присъствието на компанията се увеличава в Европа, следвайки големи инвестиционни програми в производството и продажбите. Сега Panasonic е работодател на близо 15 000 души в сферата на производство, продажби, проучване и поддръжка в цяла Европа.
Първият стаен климатик на Panasonic е разработен през 1958г. под името  "Home Air Conditioner" (бук. домашен климатик). Климатиците в Япония през първата половина на 50-те години са главно големи по размер за професионална употреба и липсват такива за домашна употреба. Внимането на производството тогава се насочва към прозоръчните типове климатици, които биха могли да бъдат леки и компактни на сравнително ниска цена. Panasonic още виждат климатика като домашен уред, който в бъдеще ще е голямо попадение, тъй като е много подходящ за топлия и влажен климат в Япония. В частност Panasonic  фокусира продуктовите си разработки върху компактни, леки климатици с малък капацитет, които не могат да се открият сред конкурентните марки.  Такива, които да могат да бъдат лесно монтирани на прозорци и стени в стаи с японски и западен стил. Тогава Panasonic създава първият климатик за домашна употреба. През първата година са произведени 1 100 бройки.
Днес Panasonic предлагат широка гама от интелигентни климатични решения, които да удовлетворят нуждите на всеки дом, офис или бизнес среда. От енергоспестяващи характеристики до супер тихи модели или климатици, които активно пречистват и подобряват въздуха, Panasonic откриват най-интелигентните начини да затоплят и охладят Вашия свят.    Hitachi е японски мултинационален инжинерен и електронен конгломерат с централа в Токио, Япония. Една от най-големите компании в света с прибизително 323 000 души работници. Hitachi е диверсифицирана в 11 бизнес сегмента: информационни и телекомункационни системи, електрически систми, социални и индустриални системи, автоматични системи, съоръжения с електронни компоненти, конструкции и финансови услуги.
    Hitachi е основана през 1910г. от електроинженера  Namihei Odaira. Първият продукт на компанията е първият японски електроиндукционен мотор с пет конски сили, който първоначално е бил разработен за употреба при добив на мед. Компанията на  Odaira скоро става националният лидер при електрическите мотори и електрическата индустриална инфраструктура. Името Hitachi произлиза от двата канджи символа hi, означаващ „слънце“ и tachi, означаващ „изгрев“. Hitachi America, Ltd. е основана през 1959г., а през 1982г. и Hitachi Europe, Ltd.  
    През последните 100 години Hitachi остава отдадена на разработването на съвременни технологични решения, позволяващи на обществото да се разгърне в усъвършенстваната и сложна общност, от която всички ние сме част днес. Същевременно постоянно гледа в бъдещето и инвестира в обширно проучване, за да подсигури водещата си позиция в областта. Hitachi се слави с предоставяне на висококачествени, ефективни и надеждни климатични решения по цял свят.
    Каталогът за климатици на Hitachi е един от най-широкообхватния на пазара днес. С капацитет на продутите вариращи от 2.0kW за стенни сплит системи до охладители с винтов компресор на Hitachi с над 1000kW. С продукти и оборудване, подходящи за разнообразни приложения в дома, офиса, индустрията, разнообразието на  Hitachi е почти ненадминато.
    Hitachi непрестанно проучва и развива нови технологични хоризонти, идеи и иновации. Над 6% от световните продажби се инвестират в изследователски програми и разработки. Тази мащабна инвестиция дава възможност на Hitachi да спечели много „световни първи места“, например технологично напредналите и признати скролов и полухерметичен винтови компресори. Те правят възможно съществуването на уникалните климатични системи и водни охладители Hitachi, които направиха революция в климатизацията по света.
    Sharp Corporation е японска корпорация, която конструира и произвежда електронни продукти. С централа в Осака, Япония, Шарп има около 55 580 души персонал по света. Компанията е основана през септември 1912г., а името е взаимствано от първото изобретение на един от основателите й – вечно острият (“sharp”) механичен молив, изобретен от Tokuji Hayakawa през 1915г. От тогава Sharp се развива в една от водещите компании в света, занимаващи се с електроника. Постоянно създавайки нови уреди за дома, производствено оборудване и офис решения, променя живота на хората по цял свят.
    През 1962г. Sharp се разраства извън Япония и основава Sharp Electronics Corporation в САЩ – първата търговска централа отвъд океана, а през 1979г. и Sharp Manufacturing Company of America, създавайки производствена централа в Съединените щати. Там Sharp не се ограничава само до продажби и производство и през 1995г. отваря врати Sharp Laboratories of America, която е лаборатория за проучване и развитие, разработена да почерпи опит и да се възползва от находчивостта и изследователската дейност в Америка. С нарастването на списъка с предлагани продукти през 1996г. Sharp открива ново търговско представителство в Лос Анджелис, Калифорния. През същата година са създадени и интернет страниците www.sharp.co.jp и www.sharp-world.com.
    Като производител Sharp допринася за обществото, като е първата компания, която произвежда уникални продукти, които посрещат нуждите на всяко десетилетие. Успешните поколения от лидери на Sharp по свой начин следват концепцията, произвеждайки продукти с обществена значимост, същевременно създавайки компания, която е позната и се ползва с доверие по цял свят.
    От първия калкулатор, захранван със слънчева енергия, до най-големия LCD монитор на пазара, от копирни машини до слънчеви батерии, от климатична и пречистваща въздуха техника до фурни на пара, и от микроелектроника до микровълнови фурни, Sharp посреща всички нужди на съвременния начин на живот.
    Sharp се цели да направи реалност своята бизнес философия чрез всички свои дейности. Притежавайки „ген на изобретателност“ още от основаването си, Sharp продължава да предлага единствени по рода си продукти и нов стил на живот като компания с доверие по цял свят.    

Toshiba Corporation е диверсифициран производител на електронни и електрически продукти и системи. Основана през 1939г.  с централа в Токио, Япония, Toshiba Corporation е организирана в четири главни бизнес направления: дигитални продукти, електронни продукти, уреди за домашна употреба и обществена инфраструктура.
    През последните 30 години Toshiba изучава, проектира и обновява пазара на климатична техника – един много конкурентен сектор. За Toshiba качеството винаги  е приоритет. Днес има голяма разлика между Toshiba и други производители на климатици. Това е философията, стояща в основата на всеки климатик, резултат от развитието на компанията – никакъв компромис, единствено качество.
    След като през 1931г. Toshiba завършва първия японски херметически компресор за охладителна техника, през 1961г. звършва и първият в света климатик за домашни условия. През 1978г. създава първият електронно контролиран климатик, а през 1980г. – първият инверторен климатик, през 1981г. – първият домашен инверторен климатик. През 1998г. Toshiba произвежда първият „зелен“ климатик, който не работи с хлорофлуорокарбон (CFC – органични съединение, използвано в аерозолите, охлдителната техника), който е причина за разрушаването на озоновия слой, а с фреон R410A. Следват първият Daiseikai с плазма филтър за пречистване на въздуха и въздушен йонизатор през 2000г., първият Daiseikai Fixed-Speed“ през 2004г., през 2007г. Toshiba разработват инвертор  Daiseikai с най-високия коефициент на трансформация COP. През 2010г. на пазара е и новият Toshiba IAQ въздушен филтър, който съдържа сребро и млечнокиселата бактерия Leuconostoc – филтър с антибактериално действие, дезодориращо действие, предотвратяващ развитието на плесени и вируси.
    През април 1999г. е основано съвместно контролираното предпирятие от Toshiba Corporation и Carrier Corporation - Toshiba Carrier Corporation. Две силни компании обединявт сили, за да предложат лукс и удобство – в дома, на работа или в движение. В енергоспестяването, в сигурността на качеството, в устойчивото проектиране – наистна във всичко, свързано с климатичната техника, Toshiba Carrier Corporation е водеща както в технологоята, така и в прилагането й, за да Ви даде най-големите предимства.

    


    Fujitsu е японска мултинационална компания за информационно-технологични (IT –“ай ти“) оборудване и услуги с централа в Токио, Япония. Тя е на трето място в света доставчик на ай ти услуги, измерено по приходи (след IBM и Hewlett-Packard). Fujitsu произвежда главно продукти, свързани с компютърна техника, но предлага също така и разнообразие от продукти в областта на телекомуникациите, микроелектрониката и др. Има около 172 000 души персонал, а продуктите и услугите й се предлагат в над 70 държави.
    Климатиците Fujitsu се произвеждат от Fujitsu General, която е световна компания за климатична техника, подразделение на Fujitsu Group. Климатиците, произведени от Fujitsu General се смятат за високоефективни и екосъобразни. Това се дължи на факта, че Fujitsu General имат дълга история на пионери в производството на климатична техника. Фактически всички климаици Fujitsu General са носители на легендарното качество на Fujitsu, произтичащо от десетилетия проучвания и разработки в областта на климатичната техника. Климатик Fujitsu е чудесна покупка без значение дали го взимате за дома или за работно помещение.
Fujitsu е основана на 20 юни 1935г. като съвместно дружество между  Furukawa Electric Company и немския конгломерат Siemens, основан 1923г. Първоначално компанията се занимава с проектиране и производство на електроника за бита, а по-късно се насочва и към производство на климатичи системи. През 1954г. Fujitsu произвежда първия японски компютър, а през 1971г. представя първия касетъчен климатик - "Min Min". Този става толкова успешен, че от тогава Fujitsu никога не поглеждат назад. След първия си голям успех в сферата на климатичната и вентилационна техника, Fujitsu поема по пътя на технологичния напредък, което само няколко години по-късно довежда Fujitsu General до една от първите позиции в света сред компаниите, произвеждащи климатици. Днес климатиците Fujitsu са марката, която е предпочитана от архитекти и строителни консултанти по цял свят.
По-голямата част от експертните знания, които имат във Fujitsu, идват от десетилетия опит при изграждането на климатични системи за пазари по цял свят. Fujitsu General е в бизнеса с климатична техника от много години и една от водещите и най-доверени марки, които можете да намерите на пазара. Освен това в своите климатични системи Fujitsu прилага някои от най-новите технологии. От 130-те държави, в които Fujitsu оперира, в 22 е водач, а в 36 други е в топ три.
В сравнение с много други водещи компании в областта на климатиците, системите Fujitsu за вентилация и климатизация са на по-разумн цени и предлагат по-добро качество от останалите. Тази им черта ги прави една от любимите марки за климатична техника в цял свят. Освен че са с висока разходна ефктивност, в климатиците Fujitsu са внедрени нови технологии, които водят до удивителни размери спестена енергия. Fujitsu предлага разнообразие от климатични решения за дома, които включват прозоръчни, високостенни, касетъчни, таванни климатици. Fujitsu още е лидер и на пазара за професионални решения за климатични инсталации в офиси, производствени помещения, складове и др. Като цяло Fujitsu General произвежда климатици, които са надеждни и се ползват с доверие по цял свят. Комфорт, икономичност и грижа към природата са ключови думи за  Fujitsu General. Те са още думите, които всички продукти на компанията симвлизира. Така че, ако планирате да закупите климатик Fujitsu за Вашия дом или офис, може да бъдете спокойни, че вече сте взели правилното решение.